Sindromul de epuizare profesionala

[lwptoc] Anumite categorii profesionale folosesc stresul și adrenalina în avantajul lor pentru a obține mai multă energie la job. Însă pentru alții, efortul muncii poate cauza epuizare psihică și fizică. epuizarea profesională este resimțită întotdeauna ca o senzație puternică de slăbiciune, oboseală, o diminuare considerabilă a performanței la job. Epuizarea profesionala afectează orice persoană, dar cu precădere sunt afectați cei perfecționiști, cei cărora le place munca în exces si oferă  o importanță exagerată realizărilor profesionale.  De multe ori, astfel de persoane lucrează în domenii cu grad ridicat de stres si care implica responsabilități sporite. Sindromul burnout  este de fapt sindromul epuizării profesionale și generează o stare de suprasolicitare fizică și psihică. Deseori epuizarea angajaților este confundată cu stresul, cu simptomele de oboseală cronică, cu anxietatea generală și chiar cu depresia. Deși manifestările sunt asemănătoare, cauzele sunt mai ample si diferite, iar daca sunt analizate si interpretate corect, pot fi înlăturate printr-o planificare corectă a muncii.

Semne ale epuizării profesionale

Epuizarea profesională are ca semne evidente un grad sporit de  iritabilitate, stimă de sine redusă, depresie, proasta dispoziție, anxietate.  De multe ori, epuizarea profesională conduce la manifestări fizice si somatice evidente: insomnii sau somn în exces, tulburări alimentare și de dietă, dureri de cap, răceli dese, indigestii, tulburări gastrice. Epuizarea de la locul de muncă se traduce prin energie scăzută, oboseală psihică, imposibilitatea de finalizare a sarcinilor dificultăți de concentrare și tulburări de memorie. Creativitatea scade și performanțele devin din ce în ce mai reduse. În plus, persoanele care se confruntă cu sindromul burnout au tendința de izolare, evita să socializeze cu colegii, sunt cinice și conflictuale. Din nefericire, aceste simptome de burnout tind să se manifeste și în viață personală, favorizând astfel  instalarea depresiei si anxietății. Scăderea stimei de sine, a încrederii  în propriile forțe duce la deprecierea activității proprii. Epuizarea profesională înseamnă și scăderea capacității de concentrare, a creativității și a spontaneității.

Cauzele epuizării profesionale

Epuizarea profesională apare că urmare a stresului, a sarcinilor prea numeroase, a termenelor strânse, a presiunii puse de șefi. De multe ori se adaugă si presiunea personala autoimpusa.  Epuizarea provine din dorința de a evolua profesional , de a depăși anumite performante, deseori în urmă unei promovări. Somnul insuficient, depășirea orelor de program în mod constant, dar și posibilele probleme și neîmpliniri in viată de familie contribuie la epuizarea profesionala.

Manifestări ale epuizării angajaților

Dacă e vorba de epuizare profesională, există mai multe manifestări clinice. O stare de oboseală fizică permanentă și supărătoare, îmbolnăviri dese, dureri de cap și iritabilitate – sunt doar câteva din manifestările epuizării la job. Nu doar manifestările fizice conduc la concluzia epuizării profesionale – burnout. De multe ori, ele se asociază cu manifestări emoționale.  O stare de extenuare psihică, lipsa de energie și oboseală permanentă trădează sindromul de burnout. Persoană afectată se confruntă cu stări de iritabilitate, au tendința de izolare socială, manifestă productivitate scăzută și lipsa concentrării. De multe ori, angajații care suferă de epuizare profesională își neglijează propria stare de sănătate, nu își iau concedii anuale, lucrează frecvent peste program, nu respectă timpii de odihnă necesari refacerii organismului. O astfel de conduită generează pesimism, stări de frustrare și cinism, iar angajatul devine nemotivat, lipsit de scopuri profesionale, nu are capacitate de a lua decizii și se complace într-o muncă ce nu ii mai aduce nici o bucurie. Angajații pot manifestă auto-devalorizare, sentimente și gânduri negative , se simt neajutorați și nu mai au încredere în sine. Apare o detașare de echipa, neîncredere în colectiv, scăderea moralului. Un angajat afectat de epuizare profesională nu se simte motivat să facă planuri de carieră, gândește negativ și manifestă satisfacție profesională scăzută. Epuizarea profesională conduce la neasumarea răspunderilor și amânarea sarcinilor de serviciu, neîndeplinirea corectă a atribuțiilor la job. Persoană se integrează mai greu în colectiv, apar conflicte, divergente de idei și descărcarea frustrărilor în colectiv.

Epuizarea profesională și viața personală

De multe ori, persoanele afectate de burnout au dificultăți de adaptare socială, viață personală și cea de familie este influențată de scăderea performanței profesionale. Orele suplimentare, îndepărtarea de partener și timpul redus petrecut acasă conduc treptat la situații de criză în viață personală: divorț, despărțire, schimbarea domiciliului. Perspectiva afectării vieții personale trebuie să conducă la diminuarea epuizării profesionale, la găsirea echilibrului corect între familie și job. Timpul petrecut acasă, în vacanțe, în zilele libere trebuie să nu conțină elemente din viață de la job ( e-mail-uri, telefoane, mesaje) iar detașarea corectă și desprinderea de mediul profesional va conduce la diminuarea sindromului de burnout.

Prevenirea epuizării profesionale a angajaților

Un sfat important în detașarea de mediul profesional este crearea unei ambianțe familiale corecte. Profesioniștii în medicina muncii recomandă evitarea muncitului acasă, fie că e vorba de stat la calculator, dar și vorbit la telefon, discuții despre muncă, etc. Găsirea unor preocupări plăcute( hobby, sport, distracții ) conduce la detașarea de mediul profesional și la reducerea stresului. Timpul liber trebuie dedicate unor activități plăcute, fără legătură cu jobul. O alimentație corectă și evitarea stimulentelor (ceai, cafea, tutun în exces) vor contribui la prevenirea epuizării profesionale. Încearcă să mănânci mai sănătos. Cu cât ești mai obosit, cu atât este mai greu să încerci să te alimentezi corect. Alcoolul, grăsimile și zaharurile trebuie evitate pe cât posibil, ne sfătuiesc medicii. O stare de spirit pozitivă trebuie încurajată și menținută, indiferent de circumstanțele profesionale. Cu cât moralul tău scade, motivația scade, cu atât diminuează energia ta. Deci, cu cât energia este mai mare, mecanic, cu atât îți sporești motivația și îți vei crește bucuria de a lucra, de a munci și de a avea succes. Dacă jobul nu mai este motivant, dacă intervine rutina, există posibilități de schimbare, modificări benefice care pot crește productivitatea. Nu trebuie să te temi de o schimbare a profilului profesional, o recalificare e posibilă la orice vârstă și bucuria muncii bine făcute va reveni în viața ta. În cazul unei suprasolicitări profesionale, emoțiile nu mai sunt controlate, intervine excesul, în toate formele. Munca făcută corect trebuie să ofere satisfacții și nu stres. Pauzele periodice, evitarea orelor suplimentare și stabilirea unui program echilibrat de muncă vor evita epuizarea profesională.  
Ce este depresia?

[lwptoc] Depresia este boala secolului, auzim adeseori. Maladie temută dar și subestimată, depresia se strecoară în viețile noastre

Ce este anxietatea?

[lwptoc] Ești emoționat? Nerăbdător? Ți-e frică? Te simți adesea neliniștit? Inima ta bate mai repede? Te simți uneori

Scroll to Top