Depresia și violența

O persoană care suferă de depresie poate deveni violentă?

Da, nivelul de toleranță este scăzut la cei care suferă de depresie, astfel încât pot resimți neliniște, agitație, reacționând uneori cu violență atitudinală, verbală sau chiar comportamentală. Din cauza sentimentelor de durere sufletească, neajutorare, gol interior și a diferitelor tulburări de somn sau alimentație, capacitatea de concentrare și interesul în activități scade, iar toată lumea pare că îi copleșește cu probleme, îi calcă pe nervi, astfel că pot apărea reacții defensive, încărcate de agresivitate. 

Violența apare ca simptom cel mai des la adolescenții și bărbații care suferă de depresie. Cei mai tineri dintre aceștia pot părea iritabili, ostili, pierzându-și cu ușurință răbdarea, acuzând de asemenea diferite junghiuri sau dureri fizice. Bărbații care suferă de depresie pot resimți iritabilitate, furie pe care nu o pot controla, agresivitate, putând deveni violenți. Deseori, aceștia consideră în mod eronat că a suferi de depresie este un semn de slăbiciune, astfel că le este greu să discute despre suferința interioară, dar își admit probleme cum sunt cele de somn, oboseala, dificultăți de concentrare. 

Ascunzându-și durerea, ei ajung deseori să se marginalizeze și să se afunde în suferință. Depresia netratată poate duce, atât în rândul adolescenților cât și al aduților, la abuz de alcool sau droguri, violență față de ceilalți sau chiar suicid.

Scroll to Top

Programează o discuţie