Ce reprezintă sindromul burnout

[lwptoc]

Burnout  – boală profesională, este o stare de epuizare fizică, emoțională și mentală legată de o deteriorare a relației unei persoane cu activitatea să profesională. La început, simptomul epuizării profesionale a fost studiat în cadrul meseriilor expuse la interacțiuni frecvente cu oamenii, implicând un grad înalt de responsabilitate.  Cei care aparțin unui astfel de grup profesional rămân în mod special expuși, însă sindromul burnout poate afecta toate meseriile care necesită un angajament profesional intens.

Ce este burnout?

Sindromul de epuizare este o afecțiune care combină oboseală profundă, dificultățile în activitatea profesională și un sentiment de eșec, chiar incompetență, în sfera profesională. Acest sindrom al epuizării profesionale este considerat a fi rezultatul stresului cronic, care poate fi legat de suprasolicitare, o rată prea mare de sarcini care trebuie îndeplinite, ore prea multe de muncă, fără niciun control real asupra agendei proprii.

Epuizarea la locul de muncă apare în cazul unor personalități extrem de implicate, dar mai ales foarte dependente  emoțional de munca lor. Persoanele care nu reușesc să facă față cerințelor de adaptare la mediul lor profesional văd că energia, motivația și stimă de sine se diminuează treptat.

Astfel, burnout-ul se dezvoltă treptat la unele persoane expuse la dificultăți la locul de muncă și care tind să muncească din ce în ce mai mult pentru a încerca să recâștige satisfacția și încrederea în sine. Dacă condițiile de muncă rămân dificile, un cerc vicios se instaurează până la epuizarea emoțională durabilă.

Burnout la locul de muncă

Burnout are loc atunci când angajatul simte un decalaj prea mare între așteptările sale, reprezentarea sa la locul de muncă și realitatea muncii sale. Concret, în fața unor situații de stres profesional cronic, persoana simte că nu mai poate face față.

Burnout nu este o boală psihică. Este un set de simptome (sindrom) rezultate din deteriorarea relației subiective cu muncă. Acest sindrom, ca boală profesională, generează epuizare emoțională, fizică și mentală. Persoana are senzația că este golită de resursele sale, ca îi lipsește eficienta si nu își îndeplinește îndatoririle in mod corect. Timpii obișnuiți de odihnă (somn, weekenduri, vacanțe etc.) nu mai sunt suficienți pentru a ameliora această oboseală.

Comportamentul obișnuit al persoanei suferind de epuizare se modifică, devine unul negative, dur, influențat de sentimentul de devalorizare, de prețuire a profesiei.

Care sunt simptomele de burnout?

Multe probleme funcționale au fost asociate cu sindromul de epuizare, ceea ce complică diagnosticul. Este totuși posibil că această variabilitate a semnelor să fie legată de faptul că există mai multe forme de epuizare  sau că această problemă este un proces evolutiv, că există mai multe faze ale bolii.

Persoanele care manifestă epuizare profesională se identifica prea mult cu munca lor, le lipsește echilibrul dintre viața personală și job. Volumul prea mare de muncă și profesia stresantă favorizează apariția epuizarii. Epuizarea profesionala a fost constatata la diverse profesii, de la cele medicale, la vânzări si servicii pentru clientela.

Cel mai adesea, epuizarea  are că prime simptome anumite reacții fizice: oboseală permanentă, care poate fi asociată cu dureri de spate, insomnie, dureri de cap, dureri de stomac și tulburări digestive.

Cea mai tipică manifestare este sentimentul de oboseală fizică și psihică, anxietate, senzație de „golire”. Burnout emoțional înseamnă relații dificile în societate, anxietate sub toate formele sale, iritabilitate, tendință de a se izola, dificultate de concentrare, demotivare.

Când condițiile de muncă sunt din ce în ce mai dificile și nesatisfăcătoare, apar semnele caracteristice epuizarii . Epuizarea profesională conduce la frustrare, la senzația de eșec  și generează o detașare excesivă de evenimente și de față de persoane. Persoană care traversează un episod de epuizare devine anormal de rece și indiferentă față de situații, se izolează emoțional și manifestă cinism.

Sindromul burnout generează o modificare a implicării profesionale (că răspuns la epuizarea profesională) o modificare a trăirilor emoționale și a sentimentelor, dar și o schimbare a raporturilor dintre muncă și individ, generând o stare de criză personală.

Atunci când situația profesională nu se îmbunătățește, apar simptome fizice: gastrite sau ulcer, tahicardii, amețeli, tremor, stări de vomă sau lipsa poftei de mâncare. În unele cazuri există tulburări de alimentație, sau în cazuri extreme apare dependență de substanțe nocive (alcool, droguri, medicamente). Epuizarea, atunci când persistă, poate declanșa, de asemenea, o depresie dovedită care agravează de fapt sindromul de epuizare.

În cazurile cele mai extreme, angajatul poate fi într-o stare fizică și mentală precare, care îi afectează total activitatea profesională dar și viață personală.

Care sunt principalele cauze de burnout?

Oamenii care suferă de epuizare se plâng adesea că sunt permanent supraîncărcați. Problema principală este una organizațională. În multe medii de lucru există lipsa de autonomie în gestionarea timpului de lucru, responsabilități prea extinse, lipsa de sprijin din partea șefilor sau subalternilor,  conflicte la locul de muncă. Lipsa oportunităților de avansare, mediul de lucru monoton și repetitive duc de asemenea  la epuizare.

Unii oameni care sunt foarte implicați în muncă lor, perfecționiști sau chiar ușor obsesivi, par a fi mai predispuși la sindromul de epuizare. O istorie a depresiei poate  conduce și la sindromul de epuizare. De asemenea, starea de epuizare profesională aduce la un moment dat un burnout emoțional. Starea de epuizare în relație, în raport cu colegii de muncă, cu superiorii, clienții, oferă o gestionare din ce în ce mai dificilă a relațiilor sociale normale.

Dar principalul aspect individual de luat în considerare este importanța primordială a muncii în viața și identitatea individului (sensul dat muncii, valori pe care le transmite). Acest lucru se traduce pentru individ într-un angajament puternic, deoarece în contextul activității sale se simte util și se realizează pe sine.

Problemele de familie și conflictele personale agravează predispoziția la burnout, dar și singurătatea emoțională. Starea de burnout emoțional pare să afecteze bărbații și femeile în proporții egale.

Recuperare burnout

Analiză stării de sănătate a angajaților poate depista sindromul de epuizare iar psihologul oferă soluția terapeutică și remedii burnout. Munca în stil compulsiv este înlocuită cu detașarea psihică periodică pentru a evita epuizarea profesională.  O analiză realistă și concretă a situației profesionale va ajută stabilirea măsurilor care se impun pentru a elimina epuizarea profesională.

Ce este depresia?

[lwptoc] Depresia este boala secolului, auzim adeseori. Maladie temută dar și subestimată, depresia se strecoară în viețile noastre

Ce este anxietatea?

[lwptoc] Ești emoționat? Nerăbdător? Ți-e frică? Te simți adesea neliniștit? Inima ta bate mai repede? Te simți uneori

Scroll to Top