Ce este anxietatea?

[lwptoc]

Ești emoționat? Nerăbdător? Ți-e frică? Te simți adesea neliniștit? Inima ta bate mai repede? Te simți uneori amețit? Există atunci șanse mari să suferi de un atac de panică. Anxietatea este una dintre cele mai comune tulburări. Uneori auzi că cineva are anxietate sau a suferit un atac de panică, dar nu știi ce tulburări de anxietate a prezentat.

Dacă nu ești  afectat, este greu îți imaginezi ce înseamnă anxietate socială sau atacuri de panică. Adesea, persoanele cu anxietate simptome sunt conștiente că anxietatea lor nu este justificată, dar nu știu cum să o combată. Să vedem așadar ce este anxietatea.

 Ce este anxietatea?

Anxietatea este o emoție provocată de o amenințare observată, o stare accentuate de neliniște în care simți că se poate întâmplă ceva rău. Anxietatea este așadar o reacție la ceva care te sperie, ceea ce va duce la comportament de evitare sau emoții intense atunci când te confrunți cu un pericol. Anxietatea este un mecanism natural de apărare, care inițial ne-a ajutat să supraviețuim. Spre deosebire de alte mecanisme psihologice, prin urmare, anxietatea ne aparține încă de la naștere, că finite.

De ce atunci unii oameni dezvoltă o tulburare de anxietate, iar alții nu? Toată lumea are potențialul de a traversa tulburări de anxietate. Cu toate acestea, nu toți dintre noi suferim de anxietate, sau atacuri de panică.  E nevoie de alți factori care declanșează aceste problem.

Pe lângă predispoziția la anxietate, pe care o are toată lumea, este necesar un eveniment declanșator. Reacția la acest eveniment înseamnă modul în care te descurci în față unei situații neprevăzute sau a unui eveniment care te tulbură.

Cum te afectează anxietatea?

Anxietatea nesănătoasă poate avea un impact important  asupra vieții tale. Nu mai poți  face lucrurile dorite sau te simți împiedicat în activitățile zilnice. Dacă ești neliniștit, vei avea senzația că întreaga viață este sub semnul acestei anxietăți. Vrei să scapi de ea și să simți că anxietatea plutește că un nor negru  în existența ta.

Simptome de anxietate generalizată

Persoanele care suferă de anxietate generalizată resimt o stare de  tensiune și neliniște aproape permanentă și o preocupare exagerată în situații de viață obișnuite. Dacă simptomele se manifestă cel puțin 6 luni, medicii consideră că este vorba de anxietate generalizată.

Simptomele cele mai des întâlnite în anxietatea generalizată sunt: neliniște sau sentimentul de preocupare exagerată, oboseală persistența, dificultăți de concentrare, pierderi de memorie și  senzația de vid mintal. Apare senzația de tensiune musculară, somnul cunoaște perturbări. Anxietatea generalizată da tulburări de ritm circadian, persoană fie adoarme cu dificultate sau somnul este întrerupt, neliniștit și în final neodihnitor.

O stare generală afectată de anxietate conduce la situații dificil de gestionat în viață, în contextul social, pentru că simptome anxietate afectează prin modificări comportamentale fiecare zi trăită de persoană respectivă. Oboseală resimțită, starea de preocupare și grijă exagerată, somnul dificil, își pun amprenta asupra modului de a trăi și de a relaționa, influențându-le negativ.

Anxietate sociala

Simptomul de anxietate socială reprezintă un complex de  sentimente de teamă, reținere, tensiune interioară și jenă exterioară, declanșate de relațiile cu persoanele din jur. Reacția fundamentală care stă în spatele acestei tulburări este teamă de judecată celorlalți. Este mai ales teamă persoanei de a fi greșit înțeleasă și de suferi o percepție negative din partea celorlalți.

Anxietatea socială este secundară unei probleme de evaluare a situațiilor sociale. Comportamentul în societate al unei persoane suferind de anxietate socială se transformă în evitarea anumitor situații considerate că aduc stări negative, teamă și respingere. Astfel există teamă de tot ce înseamnă expunere publică: vorbit în public, luat masă la restaurant, etc.

În situația unei anxietăți sociale generale, persoană se teme de orice situație în care trebuie să interacționeze cu persoane străine de cercul familiei. Teamă conduce la simptome tipice pentru anxietate: transpirații reci, nod în gât, bâlbâiala, ticuri, în orice context social.

Atacul de panica

Atacul de panică are manifestări destul de clare, o simptomatologie cu aspecte fizice evidente: palpitații, tremor, tulburări de ritm cardiac, transpirații, senzație de sufocare, amețeală, leșin.

Aceste atacuri de panică se petrece de obicei inopinat și conduc la temeri cu privire la viitoare situații similare, teamă de boală și moarte. Multe persoane care suferă un atac de panică pot confunda anumite simptome cu cele generate de infarct, de exemplu.  Teamă este însoțită de sentimentul de irealitate sau depersonalizare. Simptomele de atac de panică conduc la stări emoționale intense: nesiguranță, pierderea controlului, teamă de moarte.

Tulburările de panică se tratează cu medicamente, psihoterapie și este controlat prin remedii naturiste. Tratamentul medicamentos este  prescris doar de medicul specialist. Un astfel de tratament este alcătuit din administrarea  unor antidepresive care acționează la nivelul sistemului serotoninergic și inhibă recaptarea serotoninei.

Multe persoane are suferă de atacuri de panică învață să se relaxeze și să dețină controlul simptomelor prin ședințe de psihoterapie. Un bun terapeut va consilia persoană care suferă de anxietate și atacuri de panică să conecteze emoțiile la contextele care generează aceste comportamente.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală este una din terapiile recomandate pentru tratarea eficientă a atacurilor de panică.

Cele două cai de tratament sunt:

Terapia cognitivă, având că scop identificarea și eliminarea cauzelor emoționale care conduc la  atacuri de panică

Terapia de expunere, care pune de fapt persoană față în față cu temerile sale, iar terapeutul încurajează confruntarea cu aceste probleme și circumstanțe

Depresia, agorafobia sau stresul posttraumatic oferă circumstanțe favorizante pentru apariția atacurilor de panică. Aceste tulburări pot fi declanșate de anumite acțiuni sau situații percepute că evenimente stresante.

Anxietatea este un cerc vicios negativ din care este greu de ieșit. Te consumă complet și poate avea un impact asupra fericirii personale, a vieții profesionale, a familiei. Este dificil să atenuezi această anxietate, dar există terapii și tratamente care înlătura anxietatea din viață indivizilor.

Anxietatea îi face adesea pe oameni să simtă că și-au pierdut controlul, că nu pot face nimic în acest sens. E greșit. Poți controla simptomele anxietății tale și să-ți recâștigi fericirea. Un psihoterapeut va stabili un plan concret de măsuri de tratament pentru că tu să ții sub control anxietatea și să reduce efectele acesteia asupra vieții tale.

 

Ce este depresia?

[lwptoc] Depresia este boala secolului, auzim adeseori. Maladie temută dar și subestimată, depresia se strecoară în viețile noastre

Scroll to Top